Naakt is nooit neutraal

Over die keer dat ik naar Museum Kurhaus Kleve ging in coronatijd en niet naar binnen mocht

Wat doe je als je hunkert naar kunstprikkels en in Nederland kunstbezoek verboden is (maar een bezoekje aan de Primark geen enkel probleem)? Precies, dan zoek je je heil bij de buren. Nog zo’n voordeel van wonen aan de grens. Vanuit het huis van mijn ouders in Nijmegen is het slechts 28 minuten rijden naar het Duitse plaatsje Kleve. In het voormalige kurhaus is nu een kunstmuseum. Met de belofte van authentiek Duitse Kaffee & Küche na bezoek, was zelfs zoonlief van 9 enthousiast geworden.

Voorzijde Museum Kurhaus Kleve (Kleef), DE

Omdat Küche niet het enige is dat mijn hart sneller doet kloppen, had ik me al even ingelezen op de website van het oer-Duitse instituut. Er was een tentoonstelling die direct mijn aandacht trok. “The Naked Body – A Question of Perspective” is een samenwerkingsproject tussen het Museum Kurhaus Kleve en de bachelor sociale wetenschappen “Gender and Diversity” aan de Hogeschool Rijn-Waal.

Interessant, omdat ik toevallig afgelopen vrijdag kennis maakte met Crystal Hassell. Zij is adviseur op het gebied van inclusie en diversiteit, o.a. bij Drawing Centre Diepenheim en wij werken samen aan een nieuw tentoonstellingsplan voor het Drawing Centre. Wij spraken samen over het thema ‘naakt in de kunst’, waarover ik een aantal jaren geleden een tentoonstelling maakte bij Museum No Hero, met de titel #metoo.

Renée Green, This was now then, 1994

Naakt in de kunst is nooit neutraal. De relatie tussen model – kunstenaar – opdrachtgever – beschouwer vind ik oneindig interessant. Ik heb een aantal lezingen over dit thema gegeven bij de tentoonstelling #metoo, waarvan je de inhoud hier kunt teruglezen. Logisch dus dat de tentoonstelling in Kleve grote aantrekkingskracht op mij heeft.

Naaktheid is een kwestie van perspectief: hoe het naakte lichaam wordt beoordeeld en of een lichaam als naakt wordt beschouwd, hangt grotendeels af van de historische, religieuze, sociale en culturele, maar ook politieke context. Naaktheid roept tegenstrijdige associaties op: het staat voor vrijheid, liefde en seksualiteit, symboliseert zelfbeschikking en keuzevrijheid, kan een uiting van kracht zijn en fungeren als een krachtig medium voor protest.

Tentoonstellingstekst “The naked body
Latin Lover, Bas Meerman, 2001 (Collectie No Hero)

Vol verwachting liepen we de de trap op van het statige Kurhaus, klaar om nieuwe perspectieven tot ons te nemen. Gewapend met coronatoegangsbewijs en ICOM-kaart begaven wij ons naar de ticketbalie. “Heeft uw zoon een vaccinatiebewijs of test-bewijs?”, vroeg de dame achter de balie. Nee dus. Shit. Daar stonden we, beteuterd te kijken naar de tentoonstellingszaal. Het was te mooi om waar te zijn.

Helaas hebben we geen kans meer om de tentoonstelling een andere keer te bezoeken, want hij is nog te zien tot 30 januari 2022. Tip: Mocht jij wel kunnen gaan, vergeet dan niet dat kinderen boven de 6 ook een Corona-bewijs nodig hebben in Duitsland!

“Failure should be our teacher, not our undertaker. Failure is delay, not defeat. It is a temporary detour, not a dead end. Failure is something we can avoid only by saying nothing, doing nothing, and being nothing.”

Denis Waitley, motiverend spreker en schrijver

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: