Harige kinderen

Mijn hond Coco heeft haar eigen Instagram account. Ze heeft meer speelgoed dan mijn zoon en wordt voortdurend vertroeteld, gekamd en geknuffeld. U hoort het, het is ernstig met mij gesteld. De dag dat ik haar pluizige oortjes voor het eerst zag, besloot ik dat ik alles zou doen om haar gezond en gelukkig te houden. En ik ben niet de enige. 

Liever hondenpoepzakjes dan luiers 

Duizenden euro’s betalen om de levensduur van je trouwe viervoeter wat op te rekken: veel hondenbezitters doen het zonder blikken of blozen. Het geboortecijfer daalt in Europa al jaren. Blijkbaar lopen we liever rond met hondenpoepzakjes dan met vieze luiers. Over de hele wereld zie je dat de manier waarop we dieren beschouwen, verandert. De superioriteit van de mens wordt in twijfel gebracht. In andere woorden: we zijn er niet meer zo van overtuigd dat de mens echt zo veel beter is dan andere diersoorten. Dat zie je terug in hoe we honden behandelen: als kleine, harige mensenkinderen. Een hond behandelen als soortgenoot heeft een naam: antropomorfisme.

Coco en ik aan de Côte d’Azur, Frankrijk

Luxe modeaccessoires

Wie denkt dat Britney Spears de eerste was die haar chihuahua als verlengstuk van zichzelf presenteerde, heeft het mis. Dankzij de historisch lage hotelprijzen kregen wij vorige week de kans om ons een ster te voelen voor een studentenprijsje in de Côte d’Azur, Frankrijk. Hier bezochten wij de prachtige roze villa met zeezicht van de Barones Béatrice de Rothschild, compleet met prachtig hondenmeubilair. Deze flamboyante dame haalde in 1896 de krant met een bruiloft voor haar hond en dat van een familielid, compleet met bruidsjurk en taart. En dan het verhaal van Madame Augier, de zeer succesvolle zakenvrouw achter het wereldberoemde Hotel Negrasco in Nice, de favoriete vakantiebestemming van filmsterren, miljonairs, royalty’s en Sovjetcommissarissen. We raakten aan de praat met de nachtportier van het hotel tijdens ons avondrondje met Coco langs de prachtige boulevard. Hij vertelde ons dat de inmiddels overleden eigenaresse van plan was geweest om haar bezit – met een geschatte waarde 100 miljoen euro – na te laten aan haar twee dwergkeeshondjes. Toen dat juridisch niet mogelijk bleek, richtte zij een fonds op voor de bescherming van dieren. Haar dierenliefde strekte blijkbaar niet verder dan de Canis lupus familiaris, want in Hotel Negrasco vind je in elke kamer een bedsprei van echt bont.

Een brave hond is goud waard 

Miljonairs hebben misschien niets beter te doen met hun geld dan het vertroetelen van hun hondenbeesten. Maar hoe zit dat dan met al die Nederlanders met een modaal salaris die liever hun geld uitgeven aan Fikkie dan aan een vakantie naar de zon? Ik denk dat die reden verdacht veel lijkt op die van de allerrijksten. Honden volgen instructies op. Ze zijn loyaal en spreken je nooit tegen. Bovendien zijn ze je grootste fan. Coco is altijd dolblij om me te zien, zelfs als ik alleen maar weg ben geweest om de post te halen. Ik hoef geen ingewikkelde managementcursus te volgen en te investeren in groepsdynamiek of relatiemanagement om haar te laten doen wat ik wil. Coco brengt je de bal als je haar dat opdraagt. Ze zit. Ze doet alsof ze luistert en komt nooit met goedbedoelde maar ongewenste adviezen. Dat is goud waard. Of een dure behandeling in een dierenkliniek. 

Wil je ook Coco volgen op Instagram? Zoek op @cocodepom

Gepubliceerd op 19 januari 2022 in De Twentse Courant Tubantia.

Geef een reactie

%d